Дерматолози съветват да не използваме гъби за баня

Гъбите за баня са отлично средство за отстраняване на мъртви кожни клетки и допринасят за мека и гладка кожа, но същевременно са развъдник на бактерии, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на публикация в сп. „Джърнъл ъв клиникъл майкробайолъджи“.

Всеки път, когато използва гъба за тяло, освен сапун или лосион, къпещият се втрива в кожата си няколко смущаващи допълнителни съставки, сред които бактерии и плесени, предупреждава дерматологът Джей Матю Найт, цитиран от в. „Ню Йорк пост“.

Експертът отбелязва, че за съвсем кратко време под въздействие на благоприятните за развитието на бактерии влага и топлина в банята, гъбата за тяло се превръща в развъдник на микроорганизми, способни да навредят на здравето. Още по-вредно е използването на гъби за баня след бръснене, тъй като микробите лесно проникват дълбоко в кожата през раничките от порязване.

Според публикацията внушителните 98 процента от дерматолозите не препоръчват използването на гъби за баня.

Ако хората не могат да се откажат от употребата им, съветът на експертите за справяне с бактериите в тях е гъбите за тяло да бъдат изплаквани старателно след всяко къпане и да се оставят да съхнат далече от душа, пише БТА.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: