Разкриха защо излежаването през уикенда ни изморява

Промяната на установеното време за сън може да ни донесе повече вреди, отколкото ползи, съобщи в. „Индипендънт“, позовавайки се на изследване на института „Каролинска“ в Швеция.

Учените, провели изследването, твърдят, че излежаването през уикенда нарушава естествения ритъм на тялото и го кара да се чувства по-изморено, вместо по-отпочинало.

„Всичко се дължи на циркадния ритъм. Когато спите до по-късно, тялото ви се чувства като страдащо от самолетен синдром. Това ви прави по-малко свежи и отпочинали“, твърди психологът и изследовател на съня Сусана Йернльов.

„Ако през цялата седмица спите по-малко от необходимото и решите да си наваксате през уикенда, обърквате циркадния си ритъм. Най-добре е да се придържате към еднакъв график, що се отнася до съня, но това често се оказва невъзможно заради работата или други фактори от ежедневието“.

Въпреки че есента и зимата са сезоните, които най-много ни изкушават да се излежаваме в леглото, това е и времето през годината, когато най-вече трябва да се придържаме към установеното време за сън, за да бъдем здрави, пише БТА.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: