Избраха българския филм за номинациите за Оскар за чуждоезична лента

Филмът „Каръци“ на Ивайло Христов е българското предложение за Оскар за чуждоезичeн филм. Лентата беше избрана от специалната комисия по определянето на българска лента за участие в надпреварата за 89-ите награди Оскар на на Американската филмова академия. Лентата бе избрана в остра конкуренция с дебютантката Светла Цоцоркова и филма „Жажда“.

„Каръци“ вече има една голяма награда от фестивал „А“ категория – „Златен Свети Георги“ на филмовия фестивал в Москва, както и „Златна роза“ за най-добър български филм.

В „Каръци“ Елена, Коко, Пацо и Гошо са ученици от горните класове на гимназията в малък град. Лентата е смесица от любов, разочарования и сложни отношения.

Сценаристът и режисьор на Каръци Ивайло Христов заяви, че е щастлив заради номинацията:

„Обадиха ми се по телефона с новината. Разбира се, много е приятно, благодаря много на филмовата общност, колегите, комисията, която е отговорна за номинирането на български филм за участие в надпреварата за Оскар.

В България сме още далече от Оскарите, но това е признание за филма, за екипа, за актьорите, за продуцента. Това е пореден успех за „Каръци“.

Заснехме филма преди една година. Много се радвам, че напълни киносалоните. Страшно съм щастлив, че има успех сред зрителите и в същото време е оценен и от специализираната критика“.

В главните роли са Елена Телбис, която взе наградата в Москва за най-добра женска роля, както и Ованес Торосян и Деян Донков.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: