Анджелина Джоли призова за помощ на бежанците край йорданската граница

Американската актриса Анджелина Джоли, която неведнъж е показвала ангажираността си с бежанската криза, призова международната общност да помогне на десетките хиляди бежанци, които са блокирани на границата с Йордания.

По нейните думи „75 000 сирийци са блокирани на ничията земя до йорданската граница, в това число деца, бременни жени и тежко болни пациенти“, каза тя по време на посещение в бежанския лагер „Азрак“, който се намира на 100 км североизточно от йорданската столица Аман.

Джоли посочи, че в лагера не се спазва международното законодателство и Йордания се нуждае от международна помощ, за да помогне на всички бежанци.

 photo 5058003_zpsba9toerl.jpg

„Светът знае от месеци за ситуацията в региона, но не е приложено никакво решение“, допълни актрисата, която е специален пратеник на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Дни преди откриването на 71-то заседание на Общото събрание на ООН на 13 септември Джоли призова световните лидери „да си зададат фундаменталния въпрос за това какви са основните причини за сирийския конфликт и какво трябва да се направи за прекратяването му“.

Според данни на ООН в Йордания има над 600 000 сирийски бежанци. По данни на Аман обаче техният брой е над 1,4 млн. души. /АФП

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: