Как романтизмът убива любовта

 photo 43489255-Smoking-couple-in-Pop-Art-style-Love-couple-Pop-Art-Couple-Pop-Art-love-Valentines-day-postcard-Holl-Stock-Photo_zpsvyhrgesa.jpg

Всички знаем как в романите и филмите главните герои се влюбват, преодоляват някакви пречки и след това заживяват щастливо завинаги заедно. Но в живота не е така и точно тези романи и филми са до известна степен причина за това.

Какво е романтизъм?

Романтизмът е интелектуално движение, което се заражда в средата на XVIII в Европа, от философи, художници и писатели. А към ден днешен е покорил света.

В творчеството романтизмът върши перфектна работа. Творбите, които се създават и са повлияни от него звучат прекрасно и вдъхват надежда във всеки от нас. Но в истинския живот това по-скоро ни пречи, защото създава у нас нереалистични цели, които ние просто няма как да следваме и съответно се разочароваме от провала.

Това, което романтизмът прави е да вземе нещо, което преди това се е правило с практически цели – брака и го превръща в нещо, което трябва да се направи заради чувства. Освен това той съчетава любовта и секса.

Преди романтизма е било съвсем нормално да правиш секс с някого, когото обичаш или пък да не правиш секс с някого, когото обичаш. Романтизмът превръща секса във върховната проява на любов. Според него честия и взаимно задоволяващ секс е основата на всяка плодотворна връзка, превръщайки нередовния секс в катастрофа.

На всичкото отгоре според романтизма нашият партньор трябва да ни бъде сродна душа, да ни е най-добър приятел и да ни разбира без дори да му казваме на глас какво чувстваме или имаме предвид. И да сложи край на самотата.

Романтизмът ни казва, че трябва да избираме партньора си спрямо чувствата си, а не от практически нужди. Знаеш, че си влюбен, защото имаш специално… чувство!

Романтизмът обръща гръб на практичността и парите. Студено и неромантично е да кажеш, че си с правилния човек, защото заедно си пасвате финансово или пък защото много добре се справяте с чистенето на къщата си.

Според романтизма трябва да приемем абсолютно всичко за нашият партньор, а ако някой от двамата трябва да се промени, за да остане двойката заедно се смята за знак, че връзката не върви добре.

„Трябва да се промениш“ е един вид заплаха за зарязване.

Всички тези идеали, които романтизмът налага, звучат прекрасно, но всъщност са истински кошмар за всяка реална връзка. Нереалистичните цели, които поставя имат разрушителен ефект върху възможността на всеки нормален човек да води успешен емоционален живот.

Митовете, които трябва да бъдат разбити

Не е нужно да срещнете човек с невероятно външна и вътрешна красота и моментално да се чувствате привлечени към него.

Нормално е с времето секса да става по-нередовен.

Сексът не е нещо, за което хората се раждат научени. Както учите, за да станете адвокат или лекар – по същия начин би трябвало да се научите да сте добри и в леглото.

Нормално е дори да сте влюбени и да сте във връзка с някого да почувствате привличане към друг човек.

Нормално е да имате тайни от половинката си и да не прекарвате цялото си свободно време с нея/него.

Не може партньорът ви да ви е едновременно и любовник, и сродна душа, и най-добър приятел, духовен гид, прислужник, счетоводител и….

Ако искате да имате успешна дълготрайна интимна връзка с някого трябва да създадете в себе си по-зрели и практични виждания за нея или него

Не трябва да ви е срам в началото на връзката си да обсъдите финансовото си състояние заедно, трябва и да осъзнаете, че вие не сте цвете за мирисане, и партньорът ви не е, и вие имате куп недостатъци, а за изглеждането им години наред ще трябва да се борите заедно.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: