Как България се помоли за Париж

 photo Screen Shot 2015-11-15 at 7.38.49 PM_zpsdhd25pqw.png

Както вече сте запознати, след атентатите в Париж, целият свят показа съпричастност с трагедията. В много държави известни сгради бяха осветени с френския трибагреник, включително и НДК в София. Социалните мрежи не останаха по-назад, първо се появи #prayforparis и снимки на Айфеловата кула, по-късно се появи като опция и да сложим френското знаме върху профилната си снимка в Facebook.

Забелязваме една тенденция, кога българите стават най-големи патриоти: на Хелоуин, на Свети Валентин, когато Филип Плейн отвори магазин и когато целият свят е съпричастен с трагедията на друга държава. Тогава българите, които празнуват или тъгуват с „чуждите“ са наречени от своите сънародници чуждопоклонници, овце, веят се български знамена из Facebook и се пишат едни и същи дълги, банални, псевдо патриотични статуси. Оставете 3-ти март, оставете 6-ти септември, сега е моментът да развеем знамената.

Какво не ни е наред? Като цяло българите винаги сме имали един комплекс за малоценност като нация- малка държава, бедна държава, все сме недооценени, лошо управление, все някой е виновен, но по въпросните проблеми нищо не се прави. И когато видим, че някой почита нещо извън границите на милата родина, патриотът се засяга: “а, нас кой ни почита?”- пита сърдито.

 photo Screen Shot 2015-11-15 at 7.36.33 PM_zpsxcaitufp.png

Колкото и банално да е всяка година на Хелоуин и Свети Валентин да четем: “американски празници не празнувам”, “българин съм ще празнувам Трифон Зарезан” и други подобни показни изяви на “различност” и “партиотичност”, това може да го преглътнем- празниците не са най-сериозната тема на света (и все пак празнувай ако щеш, наистина не ни пука за решението ти).

Но, когато става на въпрос за трагедия, като атентата в Париж да обявиш публично, че няма да си съпричастен защото не си овца, чуждопоклонник и т.н. е доста нехуманно. Изведнъж си спомняш, че твоята държава си има къде, къде по-важни проблеми от някакъв си атентат. Ток, вода, парно, ниски заплати! А за това кой да мисли? Ами да мислят французите, така и така ни е прекалено студено за да ходим по протести.

 photo Screen Shot 2015-11-15 at 7.35.33 PM_zps0nsrpxmv.png

Четейки коментарите под снимките в подкрепа на Париж на известни личности, се наблюдаваха единствено араби, които недоволстваха, че не били съпричастни и с жертвите в Сирия, Палестина, Ирак и т.н. Разбира се, че е тъжно и там умират невинни хора. Но, между ВОЙНА и АТЕНТАТ в мирна държава има разлика. Огромна. Тези държави са избрали войната, ще умират хора, би трябвало да са наясно с това от самото начало и само те могат да си я спрат. Тези хора и само ние барабар с тях питахме защо нямало знаме за Русия, за България, за терористите, за целия свят- наистина ли нивото ни на хуманност и интелигентност е колкото на нации, които се самовзривяват избивайки още стотици покрай тях?

 photo Screen Shot 2015-11-15 at 7.36.54 PM_zpsoi8hqlgq.png

Не става въпрос, че французите са по-важни от другите нации, че и по други места в света не умират невинни хора, въпросът е, че този ден беше обявен за траурен и почиташе тяхната загуба, умното нещо е или да покажете съпричасност или да си замълчите.. Но, не тук винаги има недоволни, започна едно филосовстване, едно нищене, за кой имало знаме, пък за кой нямало. Някъде видях и статус “миналата седмица беше убита пенсионерка, за да й откраднат пенсията 160 лева, защо не сложихте българските знамена?” Наистина ли питаш? Сериозно ли смяташ, че двете случки са от един и същи характер? Превърна се в някакво състезание, кой имал повече жертви, на кой жертвите са почетени повече, чий живот бил по-важен. Осъзнайте се- овцете сте вие. Един пусна статус питайки къде е съпричасността с други жертви и айде всички да хейтим.

Други пък съвсем се изложиха, като решиха първо да покажат съпричастността си, а малко по-късно през деня, когато вече разбудилите се ,,умове“ се наспаха и започнаха да „творят“, бързо си промениха мнението. Изтриха „#prayforparis“ и промениха мнението си към по-модерната посока, която събира лайкове.

 photo 12226740_871447389638069_783062078_n_zpsijzlpgoq.jpg

Имаше и хора, които бяха решили и да се пошегуват с положението: някои бяха сложили снимка на Осама Бин Ладен с френското знаме на профила си, други пък си сложиха българското знаме- въпроса е: какво показвате с това? Че сте патриоти? Ако това е патриотично, то тогава думата “патриот” вече е срамна.

Разбираме от всичко, а някак си все ни няма в нищо. Ужасяващо е, че се оказа, че ни няма и в съпричастността. Голям бе проблемът със знамето на Франция, което украси хиляди профилни снимки. Може би е нужно да подчертаем, че тази идея не е ритуал за съживяване на убитите, идеята е светът да се обедини и да победи това варварство. С този жест някои хора избраха да покажат, че мислят за бъдещето на този проклет свят. А ти мислиш ли? Мислиш ли за това, че утре твои роднини могат да отидат на екскурзия някъде из света и да умрат по този начин? Мислиш ли за това, че никой не ти дава гаранция, че това няма да се случи? Мислиш ли как никой не може да те защити от подобни действия на хора с промити мозъци? Мислиш ли, че докато не мислиш и търсиш одобрение за дебилния си статус могат да „ударят“ и нас? Тогава ще търсим помощ от света… и дано да я открием, защото за обединение из нашите географски ширини и дума не може да става.

Но, забравихте най-важното- жертвите, атентата, страха и че това се случва в Европа. Вместо да питате, дали някой ще си сложи нашето знаме, се молете да не се наложи да разберем!

Автори: Мартина Манолчева и Теди Цветкова

 

Advertisements

11 Comments on Как България се помоли за Париж

 1. Браво .. Ако повечетоб расъждаваха така светът щеше да е по-различен. Казали сте абсолютно всичко. Огромно благодаря, за това че сте ХОРА! Че все пак някой е осъзнаш разликата от атентат, война, история и социален статус. Браво на хората като вас които мислят и разсъждават.
  Първо сме хора, после е всичко останало.
  Съпричастността означава, че никой не е застрахован и че ясно осъзнаваш, че това може да се случи на теб, че се страхуваш за всички и ти се иска да можеш да направиш нещо за да помогнеш. Наистина БЛАГОДАРЯ. Това е най-смилесната побликация по случея! ( извинявам се ако има грешки, наистина ми качихте адреналина)

  Like

 2. Ева Ния // 15/11/2015 в 22:46 // Отговор

  Точно така мисля и аз!! И го обяснявам на всеки който поства простотии, пише тъпи теми по форуми от рода на “ Аз не съм съпричастен “, “Не ме е жал“ и тн.
  Глупав народ, не мисли с главата си. Браво за поста!!

  Like

 3. Благодаря Ви за хубавата статия! Връща вярата ми, че и тук живеят нормални хора с отворено мислене, състрадателност и чисто човешки възприятия. Надявам се, че тази част от населението на прекрасната ни България преобладава (или поне ще започне да преобладава в някакъв момент). Преди да ни трябват повече пари, национална гордост и празници, ни трябва повече човечност!

  Like

 4. Менсън си го каза… смъртта на един е трагедия, смъртта на милиони е статистика. ..

  Like

 5. Ако се вгледате така наречения „Хелоуин“ си е християнски празник но е познат с името „Денят на вси светии“. И да и аз съм сложил Френския флаг! Не за да позирам! Защото имам приятели във Франция и се молих да не са пострадали в атентатите! И се надявам да няма техни приятели които са пострадали в атентатите! Това че за вас е поредния вид „позиране“ си е лично ваш проблем! Има си състрадателни хора които нямат какво да дадат освен съпричастност!

  Like

 6. Veselina Ivanova // 16/11/2015 в 14:28 // Отговор

  Докато от съзнанието на хората не се изтрие това психично заболяване манията за богатство и Плюшкиновия синдром света никога няма да се оправи . Да трупаш палати в които дори да не влизаш с десетилетия, да купуваш скъпи коли в някои от които не си се и возил само за да покажеш че имаш е маниакално състояние , което трябва да се лекува а не да се следва като пример . Човек и сто спални да има спи в едно легло , има един стомах и се нуждае от хигиена , другото е мания. Затова и много супербогаташи се самоубиват не от глад а от психични деформации.

  Like

 7. Браво..! И наистина докато „патриотите“ хейтват , а „овцете“ са съпричастни, дано не ни се наложи да разберем дали във Facebook и по известните сгради по света ще сложат българското знаме.

  Like

 8. Ама много свършихте като си сложихте френския флаг… А защо не си сложихте Ливанския? Или Руския? Или Турския? Срамното е, не че сте съпричатни, а че сте поизборно такива. Ако е в Близкия Изток може, ама в Париж?!

  Like

  • Като почине някой от родата ти си тъжен.. Защо не си когато умре някой съсед.. Пак е поизборно

   Like

 9. Здравейте, напълно разбирам статията и е похвално , че има и така мислещи хора….Напълно НЕодобрявам атентатите и други терористични актове. Не съм от така наречените „злобари“., но и така наречения Запад в жаждата си за Петрол изтрепа безумно много хора в Арабския свят…Нима е разумно ?
  Бих искал да коментирам следното изречение : „Но, между ВОЙНА и АТЕНТАТ в мирна държава има разлика“ – Изключително правилно изречение и точна мисъл……, НО Франция Не е Мирна държава….не може да се нарече мирна Държава, тази която бомбардира Сирия…..

  Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: